НОВИНИ ТА ПОДІЇ

З 15 по 16 лютого 2017 року Кишиневі (Молдова) в Палаці Республіки відбувся Міжнародний дегустаційний конкурс вин і спиртних напоїв країн Чорноморського регіону BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST ’2017.

Цей конкурс пройшов під патронатом Міжнародної Організації Винограду і Вина (O.I.V.). В якості делегата на конкурс прибув Генеральний директор O.I.V. Жан-Марі Оран.

news_20_03_17-7

BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST – найменування нового амбітного проекту, який почав своє життя 15-16 листопада 2016 року під брендом BLACK SEA REGION і патронатом O.I.V. в Батумі (Грузія).

У Міжнародному дегустаційному конкурсі взяли участь 446 зразків вин і міцних спиртних напоїв, представлених 77 виробниками з 12 країн: Молдови, Румунії, України, Грузії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Болгарії, Італії, Росії, Білорусі, Азербайджану.


На суд журі було представлено 446 зразків вин і міцних спиртних напоїв: 295 зразків з Молдови (48 виробників), 151 – іноземні зразки (29 виробників).

У роботі дегустаційної комісії BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST ’2017 взяли участь дегустатори зі світовим ім’ям з Молдови, Румунії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Німеччини, Франції, Італії, Росії, України, Білорусії, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Південній Кореї, Китаю. З боку O.I.V. до складу конкурсної комісії увійшов її генеральний директор Жан-Марі Оран (Jean-Marie Aurand). Всього ж в якості експертів BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST ’2017 взяли участь 18 іноземних дегустаторів з 15 країн світу і 21 фахівець з Республіки Молдова. Серед них директор конкурсу Asia Wine Trophy Чан Жун Парк з Південної Кореї (молдавські вина не раз брали участь в цьому конкурсі) і винний експерт з Китаю На Жао (китайський ринок є одним із стратегічних).

news_20_03_17-1

BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST ’2017 проходив одночасно з виставкою ExpoVin Moldova’ 2017 (15-18.02), яка традиційно проводиться в республіці в рамках тижня виноробства. Ця значуща подія була організована вже 26 раз. Обидва заходи позиціонувалися як єдиний проект, концепція якого базується на трьох «П»: ПРОБА – торгова ПАРТІЯ вина – ПРОДАЖ.
У відвідувачів виставки ExpoVin Moldova’ 2017 була можливість спробувати зразки Міжнародного конкурсу експертів BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST ’2017, для чого була організована спеціальна зона – Testing room.

«Останнім часом при зусиллях уряду, зовнішніх партнерів і самих виноробів, в Молдові відбулися великі зміни в виноробній галузі, в тому числі скачок в якості продукту.
У парламенті на розгляді знаходиться проект щодо змін до закону про виноградники і вино, покликаний стимулювати розвиток цього сектора і нашої промисловості», – сказав під час виступу віце-міністр сільського господарства і харчової промисловості Молдови Василе Лука.

У цьому році на виставці було представлено більше молдавських виробників як виноробної продукції, так і обладнання та сировини для цієї галузі. Вперше приїхала болгарська компанія.
Розділ обладнання, матеріалів і технологій для виноробної промисловості тут представляли 25 компаній-виробників з Італії, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії, Угорщини, Молдови.
Вина і міцні напої можна було знайти на стендах виробників з Молдови: ALIANŢA-VIN S.R.L., AROMA S.A., BARZA ALBA S.A., BOIAR GRUP S.R.L., BRĂNEŞTI S.R.L., BRAVO WINE S.R.L., CĂLĂRAŞI DIVIN S.R.L., CONSALCOM S.R.L., CRICOVA S.A., EURO ALCO S.R.L., FAUTOR S.R.L., LION-GRI S.R.L., MAURT S.R.L., MIGDAL-P S.R.L., MOLD-NORD S.A., VINARIA BARDAR S.A., VINARIA BOSTAVAN S.R.L., VINARIA PURCARI S.R.L., VINURI DE COMRAT S.A., VINURI IALOVENI S.A., VISMOS S.R.L..

На запрошення організатора цих заходів PPE S.R.L. (Poliproject Exhibitions) Кишинів відвідали співробітники ОНАХТ:
Саркісян Ганна Овсепівна, декан факультету технології вина і туристичного бізнесу;
Мелих Олена Олександрівна, зав. кафедрою туристичного бізнесу і рекреації;
Ткаченко Оксана Борисівна, зав. кафедрою безпеки, експертизи та товарознавства;
Калмикова Ірина Семенівна, доцент кафедри технології вина та енології;
Трінкаль Ольга Валентинівна, асистент кафедри технології вина і енології;
Малиновська Юлія, студенка кафедри технології вина та енології.

Делегація ОНАХТ з особливим інтересом відвідала стенди виробників вина з захищеним географічним зазначенням регіону CODRU і STEFAN-VODA, VINARIA PURCARI S.R.L. з дивовижним Icewine Premium, румунської компанії COTNARI SA, а також нового малого виробника UNICORN ESTATE, створеного в 2014 році (засновники Серджіу Галушка та Іон Сирбулець). Члени делегації ОНАХТ прагнули створити максимум контактів з фахівцями і виробниками вин з метою подальшої плідної співпраці. Теплі партнерські відносини склалися з Анною Годабрелідзе (National Wine Agency of Georgia) і Серждіу Галушкою (UNICORN ESTATE), чий купаж Каберне-Совіньйон – Мерло – Рара Нягра 2015 і біле сухе Ркацителі 2015 підкорили своїми емпіриматичними тонами.

Також активно велася профорієнтаційна робота: флаєри з описом спеціальностей, які можна отримати в ОНАХТ, були вручені молодим відвідувачам виставки і залишені на стендах для ознайомлення.