Чому я став виноробом

« ”Технолог” – що це? Якесь дивне, грубе, невідоме слово» – міркував я в дитинстві, коли вперше почув вираз «технолог виноробства». Мабуть щось пов’язане з технікою, якимись машинами і логіка.
«Винороб» – це було для мене знайоміше, мій дідусь частенько восени збирав грона винограду, переминав його, вичавлював сік, закладав його в діжки. Через декілька днів там починалася «бурхлива гра» – із виноградного соку виходили бульбашки, здіймалася піна. «Вино грає» – говорив дідусь. Цікавий процес. Через тиждень чи більше «гра» стихала, зникала піна. Рідина ставала прозорішою після тривалого спокою.

vinodel-6-1

Дідусь отримував напій, який полюбляв вживати зі своїми товаришами. Інколи збиралися всією сім’єю і також вживали його. Дивно, після нього всім ставало весело, легко зав’язувалась розмова, дехто заводив пісні, танці.
Вино придає хорошого настрою, веселить людей.

Пізніше і я спробував його. Цікаві відчуття нахлинули на мене: здається все навколо починає рухатися, кружляти, кольори стають яскравішими і тобі уже не хочеться просто сидіти на місці, ноги самі підіймають і ведуть кудись, хоч танцювати, хоч бігати, лише б не сидіти.
Так я вперше познайомився з вином.
Роки йшли, змінювалися вподобання, почав замислюватися над планами на майбутнє. Ким я хочу стати?

vinodel-6-2

У класі сьомому я бачив себе вчителем улюбленого предмету математики. В дев’ятому задумався над перспективами і вирішив зв’язати майбутнє ще з одними цікавими для мене предметами хімією і біологією. І вирішив іти на медика.
Вісім років навчання в медінституті і все життя перед очима хворі люди, і весь час ризик: врятуєш чи вб’єш.
Прийшов час подавати документи до ВНЗ. Ні, потрібно щось інше. Щось цікаве і з перспективою. І я згадав творіння мого покійного дідуся.
Виноробство – це мистецтво творити чудодійний напій. Яке потребує великих зусиль. Як дитя зрощувати виноградну лозу, щоб потім, що важливо, отримати якісний ароматний виноград і врешті перетворити його на вино. Коли вкладаєш стільки зусиль і недарма, ти не можеш не пишатися отриманим результатом.
П’ять років наполегливого навчання в ОНАХТ підтвердили мої сподівання. Виявилося, що виноробство – це ще цікавіший процес. Скільки складних реакцій проходить при бродінні! Які мікроорганізми приймають у них участь! Вино – це живий організм, про який треба дбати від моменту його зародження і на протязі всього життя. Адже, як і нашому організму, вину необхідні вчасні профілактичні заходи для кращого розвитку його органолептичних показників: букету, смаку. Вино може захворіти, при цьому необхідно призначити відповідні заходи. Це навіть схоже на лікування людини.

vinodel-6-4

Тепер, коли закінчились мої студентські роки навчання в академії, я працюю інженером-технологом в ПрАТ «Одесавинпром», де продовжую навчатися і переймати досвід у сім’ї виноробів Кучухідзе.
Надіюся і мрію стати видатним виноробом.
А нещодавно я дізнався, що дід мого дідуся в свої часи вирощував великі свої виноградники і також робив вино. Але при розкуркулюванні втратив свої землі. Тому я з гордістю продовжую його справу.
Адже моє прізвище Чебукін, змінене від Чубукін, що походить від «чубук» – пагін виноградної лози, що береться для посадки виноградного куща.