Одеський Чорний – візитівка українського виноробства!

На Кафедрі Технології вина та сенсорного аналізу 17.03.2025 відбулася знакова науково-практична дегустація зразків Одеського чорного – унікального автохтонного сорту України. Захід проходив у межах наукових досліджень дисертаційної роботи Dimitry Kaminsky за участю провідних виноробів України Dmytro Tkachenko Oleksandr Vasylyk Мар’ян Шевченко Юрий Караюр Vladimir Palariev, що підкреслює значущість цього сорту для розвитку вітчизняного виноробства.Унікальність Одеського чорного полягає в тому, що цей сорт виведений в Україні в ННЦ “ІВіВ ім В Є Таїрова”, який поєднує кращі характеристики європейських виноградних культур із місцевими особливостями теруару. Його унікальність полягає в багатошаровості смако-ароматичного профілю, що формується під впливом клімату та ґрунтів Одеського регіону.На кафедрі проводяться глибокі дослідження цього сорту, і вперше формується його комплексний смако-ароматичний профіль. Науковці досліджують різні технологічні прийоми, та їх вплив на органолептичні характеристики, хімічний склад та потенціал витримки вин з сорту Одеський чорний, що дозволить краще зрозуміти його можливості в енології.Основними характеристиками вина із сорту Одеський чорний є: Глибокий колір – темно-рубіновий відтінок із вишневими відблисками. Складний аромат – поєднання ягідних нот (ожина, чорна смородина, журавлина, шипшина), пряних відтінків (чорний перець, гвоздика, лакриця, перець) та тонів дубової витримки. Насичений смак – гармонійний баланс між фруктовістю, кислотністю та оксамитовими танінами, що робить його перспективним для витримки.Ця наукова дегустація стала важливим кроком у популяризації Одеського чорного та його визнанні як візитівки українського виноробства. А ще було чітко відчутно, що вина з цього сорту чітко відображають настрій і характер винороба. Дослідження кафедри сприяють не лише його розвитку, а й формуванню нового рівня українського виноробного мистецтва.ННІ готельно-ресторанного і туристичного бізнесу та енології ОНТУ