Наукова дегустація PhD дисертації Романчук Тетяни!

В рамках досліджень PhD дисертації Тетяна Романчук, провідного інженера технолога ПТК Шабо, що проводяться в лабораторії сенсорного аналізу Кафедра Технології вина та сенсорного аналізу, ініційовано серію дегустацій алкогольних напоїв типу Піно де Шарант з метою детального вивчення їх органолептичних характеристик. Мета таких досліджень — визначити, як різні компоненти (склад, процеси витримки, типи сировини) впливають на формування аромату, смаку та кольору напоїв у досвідчених дегустаторів. Дегустація відбувається за стандартними методиками, що передбачають використання спеціально підготовлених приміщень з контролем температури та вологості, а також спеціалізованих форм для дегустації, що дозволяють зберегти об’єктивність оцінки. Важливим етапом є застосування різних сенсорних тестів, таких як описовий аналіз і шкала інтенсивності для оцінки основних характеристик: міцності, аромату, текстури та післясмаку.Кожен дегустатор має оцінити напій за кількома критеріями, зокрема, наявність специфічних нот у смаку та ароматі, таких як деревні, фруктові, спеційні або димні відтінки, що дозволяє виявити особливості кожного напою. Результати дослідження мають на меті розширити знання про вплив технологічних і природних факторів на якість міцних алкогольних напоїв та створити нові стандарти для їх оцінки.Подібні дослідження також важливі для виробництва, оскільки допомагають розробляти більш точні рекомендації для покращення якості та консистентності продуктів на основі об’єктивних сенсорних оцінок.