Мельник Ірина Василівна

доцент кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, кандидат технічних наук, доцент

Освіта

  • Одеська державна академія харчових технологій, спеціальність – Технологія зберігання і переробки плодів та овочів, кваліфікація – інженер-технолог,  Одеса, 1995 р.
  • Одеська національна академія харчових технологій, кандидат технічних наук, тема: «Розробка технології консервованих харчових продуктів із нуту», Одеса, 1999 р .
  • Одеська національна академія харчових технологій, доцент кафедри технології вина та енології, Одеса, 2011 р.

Підвищення кваліфікації

  • Інститут підвищення кваліфікації ОНАХТ у «Школі педагогічної майстерності», Одеса, 2015 р.
  • ПрАТ «Одесавинпром», тема стажування: «Удосконалення програм розрахунку купажів в технології напівсухих і напівсолодких вин», Одеса, 21.11.2016. – 21.12.2016 р.
  • Науково-методичний вебінар ГО «ІППО» на тему: «Нові технології при переході від дистанційного до очного навчання», Київ, сертифікат № 813965799111, 26-27.03.2021.
  • Цикл навчальних вебінарів з наукометрії «Головні метрики сучасної науки. Scopus та Web of Science», проведений компанією «Наукові публікації – Publ. Science (10 год.), Київ, сертифікат № АА 1310/12.02.2021.
  • Підвищення кваліфікації за темою: «Створення інтерактивного контенту. Презентації, інтерактивні інструменти», ГО «Платформа освіти», Київ, сертифікат № 4921518113261/16.10.2021.
  • ТОВ “РАМАН”, пивоварня ресторану «Люстдорф», тема стажування: «Впровадження dry hopping в технологію американського Pale Ale», Одеса, 28.10.2021. – 28.02.2022 р.
  • Вебінар «Профіль установи: створення, корегування, використання», Clarivate: Київ, 10.05.22.
  • Вебінар «Можливості аналітичного інструменту InCites для науковця та адміністратора», Clarivate: Київ, 12.05.22.
  • Всеукраїнський тренінг «Мотиваційний лист для успішного вступу до закладу вищої освіти. Впровадження мультипредметного тесту замість ЗНО»// конференція «Особливості освітнього процесу під час воєнного стану», ГО «ІППО», м. Київ, сертифікат № 6272112661823455V/11-12.06.2022 р

Навчальні дисципліни:  «Теоретичні основи харчових технологій», «Технологія вина», «Хімія і біохімія вина», «Технологія солоду, пива та безалкогольних напоїв», «Проектування підприємств галузі» «Науково-дослідна робота студентів», «Інноваційні технології галузі», керівництво курсовими, дипломними і магістерськими роботами студентів, керівництво виробничою, технологічною та науково-дослідною практиками.

Коло наукових інтересів: розширення асортименту крафтового пива за рахунок впровадження оригінальних смаків в міні-пивоварнях ресторанного типу (перспективна вітчизняна плодово-ягідна сировина для використання в технології спеціального пива); технологічні аспекти використання нетрадиційної рослинної сировини та сировини тваринного походження у рецептурах пива; інтенсифікація процесу зброджування пивного сусла в умовах виробництва; впровадження несолодженої сировини з заданими технологічними властивостями в рецептури пива; удосконалення технології столових виноматеріалів за рахунок використання нових оклеюючих речовин, підкормок дріжджів органічного і неорганічного походження; використання пряно-ароматичної сировини українського походження для створення нових рецептур вермутів.

Публікації: Є автором 260 наукових публікацій (у тому числі 73 статті – в фахових виданнях), 2-х монографій, співавтором 3-х підручників і 1-го  навчального посібника, методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – «Харчові технології». Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів.

Актуальна діяльність:

  • Член трудового колективу ОНАПТ https://ontu.edu.ua/
  • Секретар Ради зі спеціальностей 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології».
  • Голова журі з дисциплін І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з дисциплін “Технологія солоду, пива та безалкогольних напоїв” і “Технологія вина”.
  • Член конкурсної комісії загальноуніверситетського конкурсу наукових студентських робіт “Історія мого університету”.
  • Член виконавчого комітету Спілки випускників ОНТУ.
  • Керівник наукового студентського гуртка «Інноваційні технології в пивоварінні».
  • Куратор академічної групи на кафедрі.
  • Гарант освітньої програми «Технології продуктів бродіння та виноробства» першого рівня вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології», кваліфікація: бакалавр.
  • Наукове та практичне консультування виробництвам з виноробства та пивоваріння.