Курс навчання по вивченню технології виробництва пет-натів та освоєння практик сенсорного аналізу ігристих вин.
Скажіть відверто, всі знають, що таке петнат? Всі куштували?! Донедавна і для мене цей напій був незбагненним, якась шипучка, часом із дріжджовим осадом. Але виробники, взявшись виготовляти це селянське ігристе (від традиційного відрізняється тим, що проходить однократну, а не подвійну, ферментацію), крок за кроком вдосконалюються. І ось уже в Україні петнати в моді, це масове явище, їх не робить лише лінивий. Вартість цього напою теж в рази зросла, за пляшку просять до 700! гривень. Петнати роблять із усіх сортів винограду, – з яких заманеться, тоді як на виробництво ігристих вин традиційного методу йдуть лише чітко визначені сорти, ну майже. А в пляшці вони, як правило, мутні, грають коротко, смак пронизливо-яскравий, з тривалим, у кращих зразках післясмаком. І ще, рівень алкоголю в цих винах невисокий, що важливо. Петнати освіжають і бадьорять, – для літа просто чудові!..Вибачте за таку довгу лекцію. Всіх цих знань я набралася нещодавно, завітавши на навчання майбутніх дегустаторів петнату, модуль, який організували Виноградарі Ужгородського Національного Університету представниці Одеського національного технічного університету Наталья Каменева , Оксана Ткаченко , Анна Саркисян. Спробувати себе в шкурі дегустатора надзвичайно цікаво, а тим більше, коли йдеться про такий унікальний напій. Це вперше в Україні, з легкої руки Александр Ковач, який першим почав робити петнати в Україні, а нині готує дипломну роботу з цієї теми, було розроблено наукову базу для цього напою. В Ужгороді навіть планують провести за якийсь час Дегустаційний конкурс петнатів!