Верхівкер Яков Григорович, професор кафедри технології вина та сенсорного аналізу, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2004 рік), Заслужений діяч науки і техніки України (2018 рік).
У 1995 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 «Процеси та апарати харчових виробництв» за темою «Енергетичні основи процесу стерилізації консервів у сучасних апаратах періодичної та безперервної дії».
У 2005 році отримав наукове звання професора за кафедрою «Харчових технологій, інженерії та агрономії». Є автором більш ніж 200 публікацій у фахових виданнях України та іноземних журналів, в тому числі є співавтором 7 навчальних посібників та наукових видань по базовим питанням харчової консервної промисловості. Має більш ніж 40 патентів та авторських свідоцтв на винаходи.
Голова Технічного комітету стандартизації ТК-154 «Соки та соковмісні продукти».
З 2006 року Науковий керівник Науково-дослідної лабораторії «Стерилізації, оцінки якості та безпеки харчових продуктів» , яка за замовленням підприємств харчової промисловості, розробляє науково обґрунтовані режими теплової обробки різних видів харчової сировини і готових продуктів харчування.
У 2024 році пройшов стажування у SWIETOKRZYSKA SKOLA WYZSKA ( KIELCE , POLAND) CERTIFICATE ISSW # 202419022003-08
Не одноразово виступав опонентом по дисертаційним роботам та експертом наукових статей в українських та закордонних виданнях. Є членом редакційних колегій відомих спеціалізованих журналів.
Виконує обов’язки члена експертної ради МОН України з технологій харчової, легкої та хімічної промисловості.
Коло наукових інтересів
Технологія та обладнання харчових виробництв;
Пастеризація та стерилізація широкого асортименту консервованої продукції;
У 2016-2017 роках був науковим керівником держбюджетної наукової теми «МЕТОДОЛОГІЯ РОЗРОБКИ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ, АДАПТОВАНОЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА».
E-mail: yaverkhivker@gmail.com
Дисципліни , які викладає: “Стандартизація, метрологія та сертифікація”.