Ткаченко Оксана Борисівна

Завідукачка кафедри Технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, доктор технічних наук, професор

Освіта:

  • Кримський сільськогосподарський інститут, факультет плодоовочівництва і виноградарства, присвоєно кваліфікацію вчений – агроном м. Симферополь, 1987 р.
  • Всесоюзний науково-дослідний інститут винограду і вина “Магарач”, кандидат технічних наук, тема: «Розробка модифікованого методу випробування вин на схильність до незворотних колоїдних помутнінь», м. Ялта, 1997 р.
  • Одеська національна академія харчових технологій, викладач кафедри технології вина та енології, м. Одеса, 1998 р.
  • Одеська національна академія харчових технологій, доцент кафедри технології вина та енології, м.Одеса, 2002 р.
  • Національний науково-дослідний інститут винограду і вина “Магарач”, доктор технічних наук, тема: «Наукові основи вдосконалення технології білих столових вин шляхом регулювання окислювально-відновних процесів їх виробництва» м. Ялта, 2010 р.

Підвищення кваліфікації:

  • JV LLC «FERGANA FRANCE», з 27.09.2022 року по 05.11.2022 року (180 год/6 кредитів) Тема: «Вивчення сучасних та інноваційних технологій виробництва столових вин на підставі сенсорних методів дослідження»
  • IX Міжнародної програми наукового стажування “Нобелівські Лауреати: Вивчення Досвіду та Професійних Досягнень для Формування Успішної Особистості та Трансформації Оточуючого Світу“ у Дубаї, Осло, Стокгольмі, Римі, Бургасі, Нью-Йорку, Єрусалимі та Пекіні, 13.02.2023- 11.03.23 березня (6 ECTS,180 годин).
  • Університет Бордо в рамках магістратури Vinifera EuroMaster (викладання, виноградарські та виноробні дослідження), м. Бордо (Франція), 2015 р.
  • «Internal audit and evaluation of quality management systems in accordance with the requirements of standards», MNC Group, ISO19011:2011, м. Одеса, 2017 р. Одеська національна академія харчових технологій, Інститут підвищення кваліфікації, програма «Сенсорний аналіз харчових продуктів», м. Одеса, 2017 р.
  • Міжнародний тренінг «Sensory evaluation of wine for the purpose of quality control and annual verification in the system of geographical indication», м. Одеса, вересень 2018 р.
  • Міжнародний тренінг «Вимоги ЄС і законодавче забезпечення системи географічних вказівок», Одеса, листопад 2018 р.
  • Міжнародний тренінг «Руководство по сенсорному анализу в винах PDO»,  м. Одеса, травень 2019 р.

Навчальні дисципліни:  «Технологія вина», «Хімія та біохімія вина», «Технології бродильних виробництв».

Коло наукових інтересів:  формування бренду «Українське вино» – від А до Я – як зробити українське вино конкурентоспроможним в Україні та у світі; впровадження системи географічних найменувань у класифікацію виноградних вин в Україні; розвиток винних теруарів України; національна система оцінки якості вина – конкурси: інноваційна модель.

Публікації: Є автором понад 100 наукових публікацій, підручника для студентів спеціальності 181 – Харчові технології: «Теоретичні основи сенсорного аналізу».

Участь у національних та  міжнародних науково-практичних конференціях, симпозіумах та семінарах.

Актуальна діяльність:

  • Розробник платформи конкурсу вина «Одесский залив», 2019, 2020р.
  • Науковий керівник лабораторії сенсорного аналізу ОНТУ;
  • Національний експерт у проекті «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», що фінансується ЄС (компонент 3 – вино);
  • Директор міжнародного центру українсько – французького співробітництва;
  • Експерт у міжнародному конкурсі Eurasia Wine & Spirit Competition; – Республика Молдова, Грузія
  • Член Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України»;
  • Наукове консультування на виноробних підприємствах України;
  • Контакт міжнародної мережі Oenoviti International Network;
  • Контакт Еразмус+:КА1 – академічна мобільність з Університетами Падуї (Італія) та Гайзенхайму (Німеччина), а також Вищою сільськогосподарською школою Анже (Франція);
  • Участь у міжнародному TV – проекті «БИТВА ВИНОРОБІВ», 2019 – 2020