На кафедрі технологоії вина та сенсорного аналізу наукові дослідження та тематики кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів за спеціальністю 181 «Харчові технології» ОПП «Технології продуктів бродіння та виноробства» та ОНП “Сенсорний аналіз в харчових техологіях” виконуються та плануються згідно наступних стратегічних планів розвитку та нормативних ініціатив:
- Стратегічного плану розвитку Одеського національного технологічного університету.
- Стратегії розвитку Одеської області на період 2021-2027 років, а саме, Програма 5 «Формування на засадах інновацій експортно-орієнтованої харчової індустрії»
- Закону України 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», однією з головних вимог якого є впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР для усіх операторів ринку харчової промисловості (крім первинного виробництва)
- Рекомендацій міжнародних організацій FAO та Codex Аlimentarius щодо імплементації функціонального харчування
Тематики наукових досліджень кафедри «Технології вина та сенсорного аналізу»
- Розробка технології органічних, біодинамічних, натуральних вин.
- Розробка технології вин та міцних алкогольних напоїв з контрольованим найменуванням за походженням.
- Розробка технології ігристих вин PetNat.
- Удосконалення або розробка технології міцних алкогольних напоїв.
- Вивчення впливу використання сучасних протоколів вініфікації на якість білих столових вин.
- Вивчення впливу використання сучасних протоколів вініфікації на якість червоних столових вин.
- Розробка технології натуральних напівсухих вин високої якості.
- Дослідження можливості виробництва натуральних. ароматизованих виноградних дистилятів з використанням суцвіть винограду.
- Розробка технології спеціального білого столового вина на основі
застосування квітів винограду. - Дослідження доцільності виробництва столових виноматеріалів з нетрадиційних сортів винограду.
- Розробка та реалізація технічного завдання для сенсорного дослідження обраного продуктуза допомогою груп методів розрізняльних та із застосуванням шкал та категорій.
- Розробка та реалізація технічного завдання для сенсорного дослідження обраного продукту із застосуванням описових методів.
- Удосконалення технології органічних, біодинамічних, натуральних вин за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології ігристих вин PetNat за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення виробництва якісних білих ігристих вин з використанням методу ancestrale за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення виробництва якісних червоних ігристих вин з використанням методу ancestrale за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології ігристих вин за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології виробництва виноматеріалів для білих ігристих вин за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології вин та міцних алкогольних напоїв з контрольованим найменуванням за походженням за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології міцних алкогольних напоїв за допомогою методів сенсорного аналізу.
Тематики для курсових робіт бакалаврів:
Приклад повноцінного найменування теми курсової роботи (курсового проєкту).
Проєкт будівництва цеху з переробки винограду на виноматеріали заводу первинного виноробства виробничою потужністю 310 тонн* винограду на добу.
Асортимент виноматеріалів в % к винограду, що переробляється: -виноматеріали для ординарних столових білих вин 25% *; -виноматеріали для ординарних міцних червоних вин 75% *
Останні фракції пресованого сусла (виноматеріала) використовують для виробництва ординарних (кріплених,столових) купажних вин.
*для кожного здобувача надається індивідуальні параметри.
Тематики для кваліфікаційних робіт бакалаврів:
- Реконструкція винзаводу ТОВ «Дорінвест» Одеської області з встановленням сучасного обладнання у цеху переробки винограду.
- Реконструкція винзаводу ПрАТ «Одесавипром» Одеської області із збільшенням випуску червоних столових виноматеріалів.
- Реконструкція винзаводу ДП ДГ «Таїровське» ННЦ ІВ і В ім. В.Є.Таїрова Одеської області з поліпшенням якості білих столових виноматеріалів.
- Проект будівництва виноробного підприємства тихих вин в умовах Болградського району Одеської області.
- Реконструкція винзаводу ПТК «Шабо» Одеської області із збільшенням випуску рожевих виноматеріалів.
- Технічне переобладнання ТОВ «Винтрест» Одеської області з організацією випуску коньячних виноматеріалів.
Тематики кваліфікаційних робіт магістрів ОНП “Сенсорний аналіз в харчових технологіях” :
- Удосконалення технології тихих білих витриманих вин з сорту Шардоне за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології столових вин на основі використання дубової альтернативи.
- Удосконалення технології білих столових сухих вин за допомогою методів сенсорного аналізу .
- Удосконалення технології молочного шоколаду за допомогою методів сенсорного аналізу
- Удосконалення технології виробництва вин типу «херес» за допомогою методів сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології виробництва ігристих винкатегорії Брют за допомогою сенсорного аналізу.
- Удосконалення технології сиров`ялених ковбас за допомогою методів сенсорного аналізу.
Тематики кваліфікаційних робіт магістрів ОПП”Технології продуктів бродіння і виноробства”:
- Дослідження можливості виробництва вин кахетинського типу в умовах ДП ДГ «Таїровське»
- Дослідження можливості виробництва фруктових дистилятів з використанням альтернативних методів витримки в умовах ТОВ «АГРОФРУКТСЕРВІС»
- Проект будівництва виноробного підприємства в умовах Миколаївської області з удосконаленням технології білих столових вин.
- Проект будівництва виноробного підприємства в умовах Миколаївської області з дослідженням впливу активних сухих дріжджів на якість виноматеріалів.