ЗВІТ ПРО КУРАТОРСЬКУ РОБОТУ за перший семестр 2019/2020 учбового року
канд. техн. наук, старшого викладача
кафедри Технології вина та сенсорного аналізу
куратора групи ТВ-11
Сугаченко Тетяни Сергіївни
Згідно плану куратора в рамках загально плану Інституту кураторів ОНАХТ за звітний період куратором Сугаченко Т.С. було відвідано та проведено наступні заходи.
Вересень
1. Урочисте посвячення першокурсників в студенти. Зустріч-знайомство відбулися 2 вересня 2019 року, о 9-00 біля пам’ятнику біля корпусу «В» та в ауд. А-234.
2. Проведення інструктажів 5 вересня 2019 року , 5 пара, 14-30, ауд. Г-312:
1. Вступний інструктаж з безпеки життєдіяльності студентів, слухачів, аспірантів академії перед початком навчальних занять.
2. Інструктаж з профілактики правопорушень і протидії корупції в академії «Антикорупційна програма ОНАХТ».
3. Інструктаж з питань дотримання дрес-коду та заборони паління у ОНАХТ.
4. Інструктаж з питань дотримання принципів і правил Корпоративного Кодексу ОНАХТ.
5. Інструктаж з правил поведінки у гуртожитку.
6. Інструктаж з карної відповідальності.
7. Інструктаж щодо загроз потрапляння населення в ситуації торгівлі людьми.
3. Лекція з профілактики захворювань та інфекцій для студентів 12 вересня 2019 року , 5 пара, 14-30. Для студентів 1 курсу лікарями студентської поліклініки №21 та профілакторію ОНАХТ було проведено бесіду з питань профілактики сезонних захворювань (грипу, ГРВІ), гострих кишкових інфекцій та ін.
4. Кураторська година з презентацією «28 років Незалежності України» 13 вересня 2019 року, 4 пара, 13-00, ауд. Г-312.
Старший викладач кафедри ТВтаСА, канд. техн. наук Сугаченко Т.С. для студентів групи ТВ-11 провела виховну годину «28 років Незалежності України».
Студентка групи ТВ-11 Шмалько Аліна проявила ініціативу та підготувала презентацію, в якій висвітлила основні історичні події становлення Незалежності України. Студентка на основі фотодокументів показала важливі історичні моменти, які пройшла Україна у своєму становленні, та наголосила, що сучасна незалежна країна є спадкоємицею багатовікового державотворчого досвіду.
Разом всі групою згадали основні досягнення держави та видатних українців за 28 років Незалежності: політичні, спортивні, культурні, наукові та інші.
5. Медогляд студентів групи ТВ-11 (супровід до медичної поліклініки) та лекція про здоровий спосіб життя 26 вересня 2019 року, 8-30, Студентська поліклініка № 21.
6. Відвідування гуртожитку № 2 згідно графіку чергувань 26 вересня 2019 року, 16-30 (запис у журналі).
7. Відвідування гуртожитків № 4, 5 згідно графіку чергувань 27 вересня 2019 року, 15-30 (запис у журналі).
8. Відвідування гуртожитку № 3 згідно графіку чергувань 28 вересня 2019 року, 12-00 (запис у журналі).
Жовтень
1. Туристичний перехід 6 жовтня 2019 року, Спортивний комплекс ОНАХТ – Чкаловський пляж.
Важливий день в історії ОНАХТ! Традиційний туристичний перехід у новому форматі – 1015 викладачів і студентів встановили 2 рекорди України: «НАЙБІЛЬША КІЛЬКІСТЬ ЛЮДЕЙ, ЯКІ СКЛАЛИ НА ПІСКУ АБРЕВІАТУРУ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ» та «НАЙБІЛЬШИЙ ЛАНЦЮГ ІЗ ЛЮДЕЙ В ТІЛЬНИКАХ».
2. Лекція «Від знайомства до наступного ранку. Як ми отримуємо задоволення від вина». 9 жовтня 2019 року, 2 пара, 9-30, ауд. Б-227
Спікер – Євген Сеган, Бренд-амбасадор Inkerman International
Член Асоціації сомельє України
Невичерпна тема – «про Вино» об‘єднує цікавих і талановитих однодумців! З цього приводу в ОНАХТ зібралися студенти, в тому числі і група ТВ-11, викладачі, сомельє та виробники на лекції засновника Винный FAQультет.
Змістовно та ретельно, буквально по пунктах спікер висловив свої думки про: ароматичний акорд; квантовий ніс; психологію перцепції; як правильно вживати вино – де? як? скільки? та ще багато цікавого та корисного про вплив алкоголю на організм.
3. Лекція «Первинні та вторинні аромати вина. Фактори що впливають на їх утворення» 10 жовтня 2019 року, 2 пара, 9-30, ауд. Б-227
Спікер – Андрій Тарасов
PhD Enology Department.
Hochschule Geisenheim University
На лекції «Первинні та вторинні аромати вина. Фактори, які впливають на їх утворення» змістовно та зрозуміло спікер описав складні формули простими словами. Детально розклав по групам первинні аромати вина від монотерпенів до піразинів – ✅коли? ✅як? ✅чому? ✅звідки?
Цікаво, почула вперше: на деяких виноградниках використовують божих корівок як джерело утворення піразинів!
4. Кураторська година до свята «День захисника́ України» відбулась 15 жовтня 2019 року о 14:30 в ауд. Г-312. Група – ТВ-11.
День захисника́ Украї́ни — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.
З 2015 року є державним святом і неробочим днем.
Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.
5. Кураторська година «Історія ОНАХТ» 16 жовтня 2019 року, 14:30 ауд. А-415, Читальний зал Художньої літератури НТБ ОНАХТ
Лектор – Дембицький Валентин Семенович, директор музею ОНАХТ
Група студентів першого курсу – ТВ-11
Куратор – Сугаченко Т.С., канд. техн. наук, ст. викладач кафедри ТВтаСА
Валентин Семенович детально розповів студентам про основні етапи становлення та розвитку Одеської національної академії харчових технологій:
- Одеса. Академія. Перші кроки (1902–1922);
- Роки становлення (1922–1941);
- Суворі роки війни (1941–1945);
- Відродження Alma mater (1945–1969);
- Корінні перетворення. Ми – ломоносовці! (1962–1992);
- Новий етап в історії академії (1992–2002);
- Шануємо традиції, творимо сьогодення, крокуємо в майбутнє (2002–2017).
6. Екскурсія на підприємство ТОВ «ПТК Шабо» в рамках діючого філіалу кафедри Технології вина та сенсорного аналізу на підприємстві студенти групи ТВ-11 та куратор відвідали виробництво 17 жовтня 2019 року.
7. Концерт до Дня народження ОНАХТ від студентського клубу у холі корпусу «А» 18. жовтня 2019 року , 10-50.
8. Кураторська година з презентацією «78 років Героїчної оборони Одеси» 18 жовтня 2019 року, 2 пара, 9-30 ауд. Г-312.
Група – ТВ-11.
Куратор – канд. техн. наук, ст. викладач кафедри ТВтаСА Сугаченко Т.С.
Презентацію підготувала студентка групи ТВ-11, Ірина Козачок.
9. Кураторська година до свята «День працівників харчової промисловості» 22 жовтня 2019 року о 14:30 в ауд. Г-312.
Група – ТВ-11.
Куратор – канд. техн. наук, ст. викладач кафедри ТВтаСА Сугаченко Т.С.
День працівників харчової промисловості — професійне свято працівників харчової промисловості України. Відзначається щорічно у третю неділю жовтня
Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників харчової промисловості, а також професійних спілок…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників харчової промисловості» від 8 серпня 1995 року № 714/95.
В другій декаді жовтня, а саме 16 жовтня проводилась ще одна знакова подія політики міжнародного продовольчого забезпечення – Всесвітній день продовольства, який було засновано Генеральною Асамблеєю ООН. Він проходить з широкою міжнародною підтримкою в різних країнах, акцентуючи увагу на питаннях продовольчої безпеки і продовольства, як необхідної умови для життя, благополуччя і одного з основних прав людини.
Працівники харчової промисловості постійно покращують якість своєї продукції, розширюють доступний асортимент продуктів. Звичайно ж, умови розвитку харчової промисловості та економіки в кожній окремій країні різні, мають свою специфіку, однак досягнутий сучасний технологічний рівень виробництва харчової продукції дозволяє зберігати хороший результат навіть в екстремальних умовах.
10. Кураторська година, присвячена 75 річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників відбулась 23 жовтня 2019 року о 14:30 в ауд. Г-312.
Група – ТВ-11.
Куратор – канд. техн. наук, ст. викладач кафедри ТВтаСА Сугаченко Т.С.
Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від німецько – фашистських загарбників. В цьому році ми святкуємо 73 річницю.
Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».
В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.
11. Презентація міжнародної практики федерації «Обміни Франція-Україна» 28 жовтня 2019 року , 2 пара, 9-30, А-315, Info-HUB НТБ ОНАХТ.
Студенти – Бармаков А., Башкірова В., Ткач Г., Стародуб К., Заблоцька К, Новосьолова О., Шмалько А. пройшли співбесіду з потенційними роботодавцями.
12. 31 жовтня 2019 року в аудиторії Б-326 відбулася зустріч зі студентами першого курсу факультету Технології вина та туристичного бізнесу на тему «Правове виховання молоді та профілактика правопорушень». Зустріч проводили викладачі Одеського державного університету внутрішніх справ Ковальова О.В. та Кулик Л.М. та начальник служби безпеки ОНАХТ Чумаченко Ю.Д.
13. Святкування 117 років заснування ОНАХТ у нічному клубі Palladium 31 жовтня 2019 року.
Листопад
1. Екскурсія в музей Анатомії ОНМедУ. За ініціативи студентської ради факультету Технології вина та туристичного бізнесу та доцента кафедри Вищої та прикладної математики Вітюк А.В. студенти групи ТВ-11 (куратор – ст. викладач кафедри ТВтаСА Сугаченко Т.С.) 5 листопада 2019 року відвідали Музей Анатомії ОНМедУ.
Музей Анатомії Одеси було засновано у 1902 році – через два роки після заснування Одеського національного медичного університету. Колекція періодично поповнювалася і тепер налічує понад 1000 експонатів, які розміщені в 24 спеціально виготовлених дубових шафах.
В цілому експозиція музею ділиться на 12 тематичних частин: з’єднання кісток, м’язи, травна система, дихальна система, серце, ЦНС, сечостатева система, нерви і судини (голови, шиї, порожнини і кінцівок), органи чуття, загальні препарати.
У вітринах демонструються скелети, частини тіл і внутрішні органи – в розрізі і натурі, черепа, окремі кістки, щелепи, тільця немовлят і ембріони. Тут представлені всі людські раси. З незвичайного – скелет 120-річної людини, і легкі курця¸ і фрагменти травної системи людини, яка неправильно харчувалася. Все це показує крихкість нашого організму, необхідність його «правильної експлуатації».
Експонати тут називають препаратами, тому що їх виготовляють шляхом препарування за спеціальною технологією.
«Подібної колекції на території країн СНД не існує», – гордо заявляє старший викладач кафедри анатомії Наталія Антонова, яка завідує музеєм.
посилання на публікацію – https://www.tvnb.ontu.edu.ua/events_dat.php?id=207
2. 11 листопада 2019 року студенти групи ТВ-11 та куратор відвідали Одеський академічний театр музичної комедії виставу «Кентервільський привид».
3. Кураторська година «21 листопада День Гідності та Свободи» 19 листопада 2019 року, 5 пара, 14-30.
День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005—2011 роках.
13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи.
Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року
4. Кураторська година «23 листопада День пам’яті жертв голодомору» 20 листопада 2019 року, 5 пара, 14-30, ауд. Г-312.
День пам’яті жертв голодомору — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.
Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам’яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Великого Голоду.
У квітні 2010 року ПАРЄ ухвалила постанову, в якій привітала рішення Української влади встановити національний день пам’яті жертв голодоморів, та закликає владу інших постраждалих країн встановити аналогічну пам’ятну дату для вшанування жертв режиму.
Частина українських істориків та громадських діячів вважає за доцільне відзначення четвертої суботи листопада як «Дня пам’яті жертв Голодомору». На сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус «Голодомор» має лише геноцид 1932—1933 рр. Події 1921—1923 рр. та 1946—1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено, а отже, від вживання слова «голодомори» в множині нівелюється поняття Голодомору 1932—1933 рр. як геноциду.
5. ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ДО 160-ЛІТТЯ В.Є. ТАЇРОВА «ВИНОРОБНА СТАНЦІЯ – СПАДЩИНА ДЛЯ НАЩАДКІВ»
22 листопада 2019 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу відбулась Відкрита кураторська година до 160-ліття В.Є. Таїрова на тему: «Виноробна станція – спадщина для нащадків».
На заході були присутні – декан факультету ТВтаТБ Саркісян Г.О., завідувач кафедри Технології вина та сенсорного аналізу Ткаченко О.Б., Старший куратор академії Леонова Л.Є., Старший куратор факультету ТВтаТБ Берегова О.М., куратори Ляпіна О.В., Сугаченко Т.С., доцент Ходаков О.Л. та студенти напряму підготовки «Туризм» та «Технології бродильних виробництв та виноробства» першого, четвертого курсів та СВО «Магістр».
Студентів та викладачів гостинно зустріли на базі ТОВ «Таїрове» в приміщенні колишньої Виноробної станції, заснованої В.Є. Таїровим в 1905 р на березі Сухого лиману поблизу Одеси, де все просякнуте історією розвитку промислового виноградарства і виноробства Північного Причорномор’я на основі науково-практичних пошуків вченого та його послідовників. Але протягом тривалого часу станцію було занедбано. Лише з 2007 року зусиллями винороба Василя Степановича Дулова було розпочато реконструкцію станції. Зараз поступово її реконструюють. Це та багато інших історичних фактів розповів начальник виробництва Дмитро Павлович Ткаченко та студенти групи ТВ-11 (куратор – ст. викладач Сугаченко Т.С.) , які підготували доповіді-презентації: Вірова Олександра «В.Є. Таїров – біографічний нарис»; Башкірова Вікторія «Боротьба з фальсифікацією. Виноградне вино та алкоголізм»; Ткач Анна «Популяризація знань про виноград та вино. Просвітницька робота».
Сьогодні ТОВ «Таїрове» – це результат гармонійного поєднання традицій та інновацій, які базуються на унікальних природних умовах місцевості.
Особливу увагу компанія приділяє виробництву і популяризації вин на основі сортів місцевої селекції – Сухолиманський білий, Одеський чорний, Мускат одеський, виведених вченими Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова. Такий підхід дозволяє на відносно невеликих ділянках вирощувати виноград для виробництва широкої гами вин, починаючи від столових сухих, в яких найбільш повно відбивається смак теруару, закінчуючи кріпленими винами спеціальних найменувань, де в результаті послідовно спрямованих технологічних операцій створюються необхідні умови для протікання складних біохімічних процесів формують відмінні риси винотипу.
Позитивна репутація компанії створилася завдяки високій якості вин, вироблених в строго обмежених обсягах, а покупець став мірилом правильності обраного шляху. Компанія продовжує вдосконалюватися, щоб через вино висловити характер місцевості, працьовитість місцевих жителів, традиції і новаторство, закладені В.Є. Таїровим і єднання зі світовим досвідом у вирощуванні винограду та виробництві вин.
Прекрасним завершенням екскурсії стала дегустація лінійки вин виноробні – від сухих до вин спеціального типу ( «Херес Фльор», «Марсала Котто») та інших.
посилання на публікацію https://www.tvnb.ontu.edu.ua/events_dat.php?id=208
6. Проведення інструктажу з безпеки життєдіяльності студентів на період зимових канікул 25 листопада 2019 року, 11-00, ауд. Г-312.
Куратор групи ТВ-11, канд. техн. наук,
ст. викладач кафедри ТВтаСА
Сугаченко Т.С.